Promocje
Serwetka 30x45 cm Piórka
Serwetka 30x45 cm Piórka

17,00 zł

Cena regularna: 20,00 zł

Najniższa cena: 20,00 zł
szt.
Bieżnik 40x90 cm Piórka
Bieżnik 40x90 cm Piórka

32,30 zł

Cena regularna: 38,00 zł

Najniższa cena: 38,00 zł
szt.
Bieżnik 50x100 cm Piórka
Bieżnik 50x100 cm Piórka

45,90 zł

Cena regularna: 54,00 zł

Najniższa cena: 54,00 zł
szt.
Poszewka 40x40 cm Lurex
Poszewka 40x40 cm Lurex

12,00 zł

Cena regularna: 20,00 zł

Najniższa cena: 20,00 zł
szt.
Poszewka 40x40 cm Havana szara
Poszewka 40x40 cm Havana szara

41,30 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 59,00 zł
szt.
Obrus 85x85 cm Piórka
Obrus 85x85 cm Piórka

51,00 zł

Cena regularna: 60,00 zł

Najniższa cena: 60,00 zł
szt.
Poszewka 40x40 cm Piórka
Poszewka 40x40 cm Piórka

21,25 zł

Cena regularna: 25,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
szt.
Poszewka 40x40 cm Lurex
Poszewka 40x40 cm Lurex

12,00 zł

Cena regularna: 20,00 zł

Najniższa cena: 20,00 zł
szt.
Bieżnik 40x110 cm Piórka
Bieżnik 40x110 cm Piórka

38,25 zł

Cena regularna: 45,00 zł

Najniższa cena: 45,00 zł
szt.
Bieżnik 40x140 cm Piórka
Bieżnik 40x140 cm Piórka

45,90 zł

Cena regularna: 54,00 zł

Najniższa cena: 54,00 zł
szt.
Poszewka 40x40 cm Havana len lurex
Poszewka 40x40 cm Havana len lurex

41,30 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 59,00 zł
szt.

Jak układać sztućce? Poznaj podstawy savoir-vivre!

Historia sztućców jest praktycznie tak długa, jak całej ludzkości. Wynika to przede wszystkim z tego, że człowiek pozbawiony jest naturalnych mechanizmów rozdzielania wszystkich pokarmów, dlatego musimy wspierać się dodatkowymi narzędziami. Dlatego w prehistorii stosowano ostre kamienie, później wykształciły się bardziej precyzyjne noże myśliwskie. Dopiero w XVIII wieku zestaw sztućców nabrał zbliżonej do obecnej formy. Dzisiaj podpowiadamy, jak układać sztućce na stole. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę!

Sztućce powinny być z tego samego zestawu

Jeśli zastanawiasz się, jak układać sztućce, warto zacząć od tego, że powinny to być noże, łyżki i widelce z tego samego kompletu. Liczba poszczególnych akcesoriów musi odpowiadać liczbie gości. Oczywiście są sytuacje, w których dopełnienie tego wymogu jest niemożliwe, ponieważ nie w każdym domu są bardzo obszerne zestawy tych samych sztućców. W takiej sytuacji powinny one nawiązywać do siebie stylem.

Zadbaj o czystość swoich sztućców

Estetyka w podawaniu posiłków jest bardzo ważna. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie sztućce były umyte i wypolerowane przed podaniem do stołu. Zacieki, fragmenty poprzednich potraw są tym, czego za wszelką cenę trzeba unikać. Brudna zastawa stołowa, nawet jeśli wykonana z najlepszych materiałów odstrasza i wywołuje niechęć do spożywania posiłku. Dlatego czystość noży, widelców, łyżek i łyżeczek to absolutne minimum dobrego smaku.

Jak układać sztućce? Odkryj najważniejsze zasady!

Ułożenie sztućców wpływa na odbiór całego posiłku oraz atmosfery. Jeśli popełnisz kilka podstawowych błędów, Twoi goście z pewnością to zauważą. Dlatego warto poświęcić chwilę na odpowiednie przygotowanie. Jak układać sztućce? Talerze razem z nożami, łyżkami i widelcami tworzą pewien komplet. W związku z tym, ułożenie talerza obiadowego, to azymut do ustawienia pozostałych naczyń. Jeśli na talerzu do dania głównego znajdują się również talerze do przystawek, wiesz, że będzie więcej niż kilka dań.

Jaka jest najprostsza do zapamiętania zasada układania sztućców? Na zewnątrz znajdują się akcesoria, których użyjesz w pierwszej kolejności. Im bliżej talerza, tym widelce, łyżki i noże będą używane później.

Ważne są również strony talerza, ponieważ po lewej stronie powinny znaleźć się wyłącznie widelce. Do dania głównego, ryb oraz przystawek. Po prawej stronie należy umieścić noże, razem z łyżkami. Na szczycie talerza ułóż sztućce do deserów. Odpowiednio widelec, a pod nim łyżeczka.

Ułożenie sztućców na koniec posiłków

Zasady savoir-vivre określają również, jak układać sztućce po zakończeniu posiłków. To szczególnie ważny sygnał dla kelnera, dlatego warto tutaj wspomnieć o tym elemencie. Skrzyżowanie widelca z nożem na środku talerza to znak dla obsługi, że jedzenie posiłku jest na chwilę przerwane, ale nie należy zabierać dania, ponieważ istnieje opcja dokładki. Gdy chcesz odłożyć posiłek na później, połóż sztućce prostopadle. Na koniec najważniejszy znak, czyli położenie noża i widelca w sposób równoległy, świadczy o podsumowaniu smacznego posiłku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl